Wednesday, November 6, 2013

Jalan-Jalan Ho Chi Minh City

Assalamualaikum and Ohayou Gozaimasu ...


Ini adalah kali kedua sensei menjejak kaki di bumi Ho Chi Minh City (HCMC) . Trip kali ini bersama rakan-rakan senior di bumi KS ...  Kami telah menaiki Vietnam Airlines yang telah ditempah 3 ke 4 bulan yang lepas ... Riuhlah satu pejabat ... Inilah cerita sensei dan mereka ...

1 Nov 2013

Penerbangan pada pukul 8.30 malam ... Alhamdulillah semua telah selamat tiba ... Dan ini kali pertama sensei menaiki Vietnam Airlines ... Seatnya dikira besar dan selesa ... Makanannya Halal ke Tidak Halal ... Mengikut mereka yang selalu menaiki vietnam airlines halal kata mereka ... Tapi kalau masih tak yakin call sendiri pihak penerbangan ... Tapi yang pasti Brahim pembekal makanan mereka dari Malaysia ...

Penerbangan malam ini agak mendebarkan ... Mengapa tidak cuaca kurang baik ... Kapal terbang sentiasa di dalam awan dan petir sambung menyambung ... Gerun ... Walau bagaimanapun Alhamdulillah kami selamat mendarat di HCMC dengan selamat ...

Semua berjalan baik dan beg-beg kami selamat tiba  bersama penerbangan yang sama dengan kami ... Semasa ingin menaik teksi ke hotel ada sedikit masalah ... Tahun lepas ada kaunter teksi di luar terminal tapi kali ini sensei tak nampak pula ... Kami ambil keputusan untuk keluar dari airport untuk mencari teksi ... Tapi macam biasa banyak ulat-ulat teksi ... Ada ke patut 900 000 dong satu teksi inova tu ... Nak menipu tu janganlah lebih2 kan ... Kami tak jadi ambil dan kami bergerak naik ke balai berlepas untuk  mencari teksi ... Alhamdulillah , keputusan yang tepat ... Kami menaiki teksi bermeter dan sampai ke hotel walaupun sesat sekejap hanya 161 000 dong sahaja ... Beza sangatkan dengan ulat2 tu ... ahhhaha ... Gunakan teksi bermeter VINASUN dan berwarna hijau ....

Tiba di hotel lebih kurang pukul 10.30 malam ... Apalagi sempat lagi sensei mengajak mereka ke night market Bent Than ... Lepas dah letak beg terus ke pasar malam tersebut ... Sensei hanya melihat-lihat sahaja ... Tapi yang lain dah jenuh membeli belah ... ahahhahah .... tapi sensei rasa menyesal juga tak beli jersey malam ni ... kerana apa tunggu post hari kedua di HCMC ....

Sebelum tidur kami mengadakan mesyuarat untuk pergerakan hari esok ... Tunggu punya tunggu 2.30  malam baru semua dapat berkumpul ... ahahha .... Awalnya nak gi Chu ci Tunnel tapi pakejnya sampai pukul 4.30 lebih ... tour citypun 390 000 dong seorang sampai petang .. macam tak  berbaloi so kami putuskan bergerak sendiri ... Jadi esok 8.30 pagi akan bermulalah hari kedua kami di HCMC ....

Tukaran wang vietnam semasa
1 000 000  dong  =  RM 160
   100 000  dong  =  RM   16
      10 000  dong  = RM   1.6
         1 000  dong = RM   0.16

Wassalam & また 

No comments:

Post a Comment