Saturday, November 9, 2013

Ho Chi Minh City Hari Akhir

Assalamualaikum and Ohayou Gozaimasu ...

3 Nov 2013

   Hari terakhir di HCMC ... Plan hari ini hanya di Pasar Bent Thant sahaja . Selesai breakfast kami menyusuri Pasar Bent Thant . Memang rambang mata kalau yang suka membeli belah . Tapi sensei hanya cuma mengekori kakak2 senior ... hihihihi ... Memang kita kena pandai tawar menawar kalau tidak kena potong kepalalah ... Kena rajin menjelajah untuk membezakan harga . Kalau laratlah... Sensei malas so terus aim satu kedai dan terus ajer tawar menawar ... Lebih-lebih pun setelah kakak2 kata murah barulah membeli ... hahahah .... Tak lama sensei kat Pasar Bent Than ni ... Tak larat nak tengok terus keluar ...

   Kami menyusuri kedai-kedai yang jual telekung dan baju cotton siap ... Beli untuk tambah apa2 yang kurang ... dah jenoh membeli dan menawar nak makan tengah hari .... Tapi kedai favourite kami telah penuh cause dah ada orang booked ... tak palah balik hotel dulu kemas-kemas barang dan timbang beg semua okey ... yeee ... Sebelum ke airport makan tengah hari dulu ....  Restoran sebelah hotel tapi memang bengang sikitlah restoran ni .. sangat lambat menyebabkan kami terpaksa rush ke airport ...ke airport senang ajer naik sahaja teksi Vinasun . Banyak ajer kat depan hotel ... 

   Nasihat saya kita kena gi awal sikitlah nak check in dengan Vietnam airline nie ... Lambat sungguh dan sedikit menghairankan ...Sepatutnya boleh 30kg bag tapi kauter bising2 pulak .. Nak tunjuk poyo pulak yer ... Jeleslah kot ... Punyalah orang beratur punya ramai kaunter buka 2 ajer ...menyebabkan kami lambat boarding ... Nasib baik dekat ajer Kapal terbang tu parked ... hiihihih ....

    Alhamdulillah ...semua selamat tiba di KLIA... Setelah itu rombongan beredar mengikut induk masing-masing .... Pengalaman yang amat menarik kali ini ... hahahaha... Mgkin lain kali boleh buat rombongan lagi ... Kemana lagi pulak lepas nie ye .....

Wassalam & また 

Thursday, November 7, 2013

Jalan-jalan Ho Chi Minh City Hari Kedua

Assalamualaikum and Ohayou Gozaimasu ...

2 Nov 2013

  Pagi setelah selesai breakfast ahli rombongan berkumpul di Lobby Hotel .Plan kami akan berjalan-jalan sekitar HCMC . Dengan bantuan GPS Cikgu HW kami telah menyusuri jalan untuk ke War Muzium . Setelah kira-kira 15 minit berjalan, kami tiba di Muzium HCM . Memang tak ada dalam plan , kami ambil keputusan untuk bergambar di depan muzium ajer . Pada masa nilah ada penjual kelapa menghampiri kami . Tiada siapa yang nak beli . Yelah pagi lagikan . Tapi masa sibuk-sibuk kami mengambil gambar tiba-tiba salah satu group kami ditawarkan untuk bergambar bersama alatan menjual kelapa . Hati sensei dah berdetik. Akhirnya dengan tipu helah penjual tersebut, terpaksa beli sebiji kelapa dengan harga 50000 dong .  hihii … Pengajaran untuk kami semua . Setelah itu kami meneruskan ke perjalanan dan tiba di tempat yang tak di sangka pulak . Lain rancang lain tempat yang tiba … hahaha …
    

Wednesday, November 6, 2013

Jalan-Jalan Ho Chi Minh City

Assalamualaikum and Ohayou Gozaimasu ...


Ini adalah kali kedua sensei menjejak kaki di bumi Ho Chi Minh City (HCMC) . Trip kali ini bersama rakan-rakan senior di bumi KS ...  Kami telah menaiki Vietnam Airlines yang telah ditempah 3 ke 4 bulan yang lepas ... Riuhlah satu pejabat ... Inilah cerita sensei dan mereka ...

1 Nov 2013

Penerbangan pada pukul 8.30 malam ... Alhamdulillah semua telah selamat tiba ... Dan ini kali pertama sensei menaiki Vietnam Airlines ... Seatnya dikira besar dan selesa ... Makanannya Halal ke Tidak Halal ... Mengikut mereka yang selalu menaiki vietnam airlines halal kata mereka ... Tapi kalau masih tak yakin call sendiri pihak penerbangan ... Tapi yang pasti Brahim pembekal makanan mereka dari Malaysia ...

Penerbangan malam ini agak mendebarkan ... Mengapa tidak cuaca kurang baik ... Kapal terbang sentiasa di dalam awan dan petir sambung menyambung ... Gerun ... Walau bagaimanapun Alhamdulillah kami selamat mendarat di HCMC dengan selamat ...